Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ortodonție

Ortodonția este ramura de specializare a stomatologiei, care se ocupă de corectarea ocluziei dentare anormale, ca urmare a poziționării incorecte a dinților pe arcade sau a relației între cele doua arcade.

 

Ortodonția implică așadar corectarea dinților care sunt greșit poziționați, dinților strâmbi sau supraaglomerați, precum și umplerea spațiilor prea mari dintre dinți și corectarea mușcăturii.

 

Tot mai mulți adulți, precum și copii, primesc tratament ortodontic pentru a-și îmbunătăți zâmbetul, deși un aspect mai bun nu este cu siguranță singurul beneficiu al tratamentului.

 

Corectarea alinierii dinților nu numai că optimizează mușcătura și dispunerea funcțională a dinților, ci și facilitează periajul și folosirea aței dentare, ajutându-te să îți menții dinții sănătoși.

ortodontie bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar

Protejarea dinților sănătoși prin tratamentul ortodontic

Mulți pacienți sunt surprinși să descopere că își pot îmbunătăți zâmbetul în mod conservator, prin albire dentară și tratament ortodontic, mai degrabă decât prin fațete dentare. Avantajul ortodonției ca parte a unui tratament estetic este că reduce la minim orice modificare a dinților existenți.

 

Utilizarea fațetelor pentru îndreptarea dinților poate duce uneori la restaurări voluminoase inconfortabile, precum și la pregătirea extinsă a dinților altfel sănătoși.

 

Atunci când există dinți care lipsesc, acesta poate fi adesea începutul declinului unei danturi altfel sănătoase, determinat de un efect de domino.

Atunci când se pierde și ceva nu este plasat în golul format, cum ar fi un implant dentar sau un element al unei punți dentare, toți dinții alăturați sau antagoniști golului vor începe să migreze în golul respectiv.

 

Dinții din spate și din față se vor înclina în mod obișnuit în direcția spațiului gol și chiar și dintele opus va ieși mai în afară față de restul, deoarece nu mai există presiune de masticație care îl menține în poziție.

 

Desigur, acest lucru se va întâmpla în mod diferit pentru fiecare persoană, dar în cele din urmă afectează pe toată lumea. Recomandăm inserarea de implanturi pentru dinții lipsă deoarece astfel se evită devitalizarea dinților sănătoși adiacenți, precum este în cazul realizării unei punți.

 

Pentru pregătirea dinților în scopul realizării unei punți dentare, este necesară șlefuirea dinții adiacenți pentru crearea stâlpilor punții.

Opțiuni de tratament ortodontic

Tratamentul ortodontic modern implică, de obicei, utilizarea unor aparate dentare fixe pentru a mișca dinții, permițând pacienților să fie tratați la un standard înalt și oferind cele mai bune rezultate posibile.

 

Dar opțiunile de tratament sunt mai variate acum, ca niciodată. Afecțiuni care nu au putut fi tratate în trecut pot fi tratate acum și există opțiuni care oferă un tratament rapid și mai simplificat.

 

Tratamentele specifice ortodonției se efectuează folosind aparate ortodontice care mișcă dinții în poziție corectă și îi aliniază armonios pe arcadă.

 

În prezent, există tipuri diferite de aparate dentare, între care aparatele dentare „invizibile” au devenit din ce în ce mai populare, în special printre pacienții adulți.

ortodontie bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar ceramic bucuresti, aparat safir

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt formate din brackeți pătrați atașați fiecărui dinte, cu un fir care trece prin ei, ce are rolul de a mișca treptat dinții în poziția corectă. Acest fir este fixat în fiecare bracket cu elastice dentare transparente, albe sau colorate, în funcție de preferința pacientului.

 

Durata tratamentului cu aparat dentar fix variază, dar este de obicei în jur de 18 până la 24 de luni.

 

Aparatele dentare fixe sunt fixate pe dinți pe toată durata tratamentului. Nu ar trebui să încerci să le îndepărtezi singur, deoarece îți poți deteriora dinții și ai provoca eșecul tratamentului.

 

După montarea aparatului dentar, dinții tăi vor fi tensionați și puțin sensibili pentru un timp, dar aceste simptome sunt trecătoare și te vei obișnui rapid cu el.

 

Medicul nostru ortodont te va sfătui să achiziționezi anumite produse de îngrijire orală, pe care le recomandăm cu tărie, deoarece vă vor asigura tot ce aveți nevoie pentru a vă îngriji dinții și aparatul dentar pe tot parcursul tratamentului.

ortodontie bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar

Aparat dentar fix metalic

Aparatele dentare metalice sunt aparatele ortodontice cele mai populare și mai rentabile.

 

Aparatele metalice încorporează tehnologia robustă, originală, de îndreptare a dinților și îți îndreaptă dinții puțin mai repede decât aparatele ceramice.

 

Toate componentele sale sunt metalice și vizibile, excepție făcând elasticele care pot fi colorate, astfel personalizând aparatul dentar.

 

Acest tip de aparat vizibil este la modă printre adolescenți și tineri, tocmai datorită vizibilității sale. Iar elasticele sunt considerate accesorii la modă.

ortodontie bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar ceramic bucuresti, aparat safir

Aparat dentar fix ceramic

Aparatele dentare din ceramică se numără printre numeroasele variante ale aparatelor dentare care încearcă să rezolve problema estetică cauzată de aparatele dentare metalice.

 

Chiar dacă au aceeași dimensiune și formă ca și aparatele metalice, aparatele ceramice au brackeți de culoarea dintelui sau transparenți, care se  camuflează mai bine cu dinții, în comparație cu aspectul mai evident și metalic al aparatelor clasice. Se pot plasa de asemenea, fire de culoarea dintelui, pentru o estetică și mai plăcută.

 

Printre caracteristicile de bază ale acestui tip de aparat menționăm:

 • Vizibilitate redusă

Oamenii evită în general folosirea aparatelor dentare, deoarece sunt foarte vizibile, în special cele metalice, care au un aspect evident. Dar modernitatea a dus la apariția aparatele dentare din ceramică.

 

Acestea sunt mai puțin vizibile decât aparatele dentare metalice. De asemenea, pot mișca dinții mai repede decât un aparat dentar mobil. Acestea oferă o eficiență comparabilă cu cea a aparatelor metalice, fiind în același timp parțial invizibile.

 • Probleme legate de colorare și igienă dentară

Aparatele dentare ceramice de culoarea dintelui au probleme cu colorarea, exact pentru că sunt de culoarea dintelui. Aparatele metalice nu au această problemă.

 • Durată mai scurtă de timp

Durează 18 până la 36 luni sau 1½ ani până la 3 ani pentru ca un  aparat dentar să îți îndrepte dinții.

 

ortodontie bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar ceramic bucuresti, aparat safir

Aparat dentar Safir

Din ce în ce mai mulți pacienți adulți recurg la un tratament ortodontic fizionomic. Au fost dezvoltate materiale noi pentru a îmbunătăți estetica zâmbetului pe durata tratamentului cu aparat dentar.

 

Aparatele dentare fizionomice sunt dispozitive fixe care sunt plasate pe dinți cu scopul de a regla masticația, alinierea dinților și de a îmbunătăți estetica dentară, fiind realizate cu materiale care le fac aproape invizibile.

 

Aparatul dentar Safir este realizat cu cea mai recentă tehnologie în materie de ortodonție. Safirul este o piatră semiprețioasă. Brackeții acestui tip de aparat sunt transparenți precum cristalul, nu pot fi pătați și nici nu își pierd transparența în timpul tratamentului.

 

Datorită transparenței lor, ei dobândesc tonalitatea dinților unde sunt așezați. Este tipul de aparat dentar fizionomic cel mai folosit de adulți.

ortodontie bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar

Aparat dentar mobil

Aparatele dentare mobile sunt indicate pentru corectarea poziției dinților și reglarea ocluziei, începând de la vârsta de 6-7 ani, până la 11-12 ani. În perioada adolescenței, este recomandat aparatul dentar fix.

 

Tratamentul cu aparat dentar mobil este de durata scurtă, în majoritatea cazurilor fiind parte dintr-un plan de tratament ortodontic mai complex, de obicei continuat cu un tratament cu aparat dentar fix.

 

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar mobil, la copii are un rol foarte important în sănătatea dinților permanenți și în frumusețea zâmbetului viitorului adult:

 • stimulează creşterea şi dezvoltarea oaselor maxilare;
 • determină maxilarul să ajungă în poziție corectă la vârsta adultă;
 • generează spaţiu pentru dinţii înghesuiţi;
 • corectează obiceiurile vicioase, precum bruxismul și suptul degetului;
 • ajustează forțele musculaturii orale;
 • antrenează mușchii implicați în vorbire, ajutând la stabilirea unei pronunții corecte;
 • reduce presiunea anormală asupra articulaţiei temporo-mandibulare;
 • ghidează și controlează erupţia dentară;

ortodontie bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar

 

ortodontie bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar

Există mai multe tipuri de aparate dentare mobile, recomandate în funcție de vârstă și situație clinică:

 • Trainer;
 • Placute de acrilat
 • Retainer
 • Myobrace
 • Twin block
 • Activator
 • Twin block

 

Aparatele dentare mobile pentru copii sunt realizate sub formă de gutiere din plastic sau dintr-o plăcuţă superioară şi una inferioară, prinse de dinți printr-un sistem metalic, aparatul reglându-se printr-un mecanism cu șurub.

Tratamentul ortodontic cu aparat mobil va fi deseori inițiat în anumite situații clinice:

 • unii dinți permanenți nu reușesc să iasă;
 • dinții permanenți nu au loc să iasă;
 • unul sau mai mulți dinți permanenți au erupt în poziție greșită.
 • atunci când maxilarul este prea mic pentru dinți, aceștia fiind prea înghesuiți;
 • dacă maxilarul este prea mare și dinții prea mici, situație în care apare spațierea excesivă  dinților.

În cazul aparatelor dentare mobile, avantajul este că aparatul poate fi scos și dinții pot fi igienizați, că se scoate în timpul meselor, dar acest avantaj predispune totuși la riscul de a nu fi purtat corespunzător.

 

Succesul și durata tratamentului depinde în mare măsură de respectarea perioadei indicate de purtare a aparatului, de obicei de 18-20 ore/zi.

Te așteptăm la Denta G International pentru o consultație!

Meriți să zâmbești cu încredere!

Programează-te